Ga naar de startpagina
park
Mei 2011
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Dè lust ik nie

“Dat ken ik niet, dat hoef ik niet, dat…” Wat je ook probeert, het is met geen mogelijkheid voor elkaar te krijgen om je peutertje ook maar één hapje overheerlijke spinazie te laten proeven.
Herkenbaar?
Dat is op zich niet zo vreemd; een baby heeft bij de geboorte duizenden smaakpapillen, hierdoor is het kindje heel gevoelig voor smaken. Al snel neemt het aantal papillen in de mond af en met de leeftijd van tien jaar is er nog maar de helft over. Veel smaken zijn voor heel jonge kinderen dus gewoon nog iets te heftig, zij proeven er zó veel van. Naarmate de smaakpapillen afnemen kunnen kinderen meer smaken gaan waarderen.
Daarnaast is het ook een kwestie van gewenning. Tussen de vier en zes maanden beginnen de meeste kinderen met vaste voeding en dit is een hele overgang! Wennen aan nieuwe smaken is al heel wat maar ook het ervaren van de nieuwe structuur en het eten op een andere manier.

Aanbieden, blijven aanbieden is de sleutel tot succes.
Je kunt kinderen (bijna) alles leren eten. Het zit ‘m vaak in de manier waarop het aangeboden wordt en de hoeveelheid herhalingen.
Schrap de ‘opgetrokken-neus-groenten’ dus niet direct van het menu. Introduceer ze geleidelijk aan opnieuw en op verschillende manieren. De meeste kinderen accepteren nieuwe smaken pas na tussen de 8 en 22 keer proberen.

Enkele tips om moeilijke eters van groente te laten snoepen:

  • Geef zelf het goede voorbeeld. Het is niet alleen gezond, het zorgt ook dat kinderen het normaal vinden om van groenten te genieten.
  • Dwing kinderen niet. Maak er geen strijd van aan tafel, dit kan juist de afkeer doen groeien. Maak er een spelletje van. Lukt het niet; volgende keer misschien meer succes!
  • Variatie. Serveer elke dag een andere groente en serveer er altijd ook iets bij wat ze lekker vinden.
  • Geef groenten als snack in plaats van een zoet tussendoortje.
  • Kinderen worden aangetrokken door kleuren, maak een kleurrijk bordje.
  • Betrek je kinderen bij het koken. Laat ze spelenderwijs kennismaken met de groenten.
  • Probeer niet met snoep te onderhandelen. Een snoepje beloven als het op is, werkt misschien wel, maar daarmee geef je onbewust de boodschap dat snoep beter is dan groenten.



Nanna van den Nieuwendijk
FOOD&YOU
040 – 262 23 86.