Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
Januari 2012
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--


Vragen of opmerkingen over de website: mail naar de webmasters Toon en Frank.


Over gezondheid en welzijn

 


Voeten staan centraal bij podotherapie

Bij voetproblemen kunt u zich vast wel iets voorstellen: pijnlijke knobbels, ingegroeide nagels, tenen die scheef staan, enzovoorts. Maar wist u dat voeten ook de oorzaak kunnen zijn van pijn aan enkels, knieën, heup of rug? De podotherapeut, specialist op het gebied van voeten, kan helpen. In Medisch Centrum Artois, dus lekker dichtbij!

Inge van Ballegooijen is podotherapeut (podo is de Latijnse naam voor voet). Sinds mei vorig jaar heeft ze een behandelruimte op de 2e verdieping van Medisch Centrum Artois. Inge maakt ook deel uit van Elz’, het samenwerkingsverband van eerstelijns zorgverleners in de Achtse Barrier. Vanuit Elz’ is ze onder andere betrokken bij het Zorgprogramma Diabetes. In dit programma werken verschillende zorgverleners samen om in de wijk de zorg voor diabetespatiënten zo goed mogelijk te organiseren.

Voetstand
Veel mensen die Inge behandelt, hebben pijnklachten als gevolg van een afwijkende voetstand. “Met afwijkend bedoelen we een extreem platte of holle voet, of een voet die heel erg naar binnen of buiten staat. Van de voet zelf hoef je geen last te hebben, maar de afwijking kan pijn veroorzaken in bijvoorbeeld enkels, knieën, rug of heup.”

Waar Inge zich ook mee bezighoudt, zijn klachten die ontstaan doordat het ene been wat langer is dan het andere. “Mensen krijgen hierdoor vaak rugpijn. Dit is eenvoudig op te lossen door in één schoen een kunststof hakje te maken.”

Samenwerking
Goede samenwerking met andere zorgverleners vindt Inge van Ballegooijen erg belangrijk. “Neem kniepijn bij kinderen. Vaak wordt naar een fysiotherapeut verwezen omdat gedacht wordt dat het om groeipijn gaat. Dat kan natuurlijk, maar soms heeft het daar niets mee te maken en zit de oorzaak in de voeten. Binnen Elz’ weten de fysiotherapeuten mij goed te vinden. Dat maakt het gemakkelijker om een patiënt door te verwijzen. Omgekeerd is dat ook zo. Iemand met een beenlengteverschil heeft soms meer nodig dan een hakverhoging. Er kan bekkenscheefstand zijn ontstaan en dat is juist iets voor de fysiotherapie.”

De podotherapeut is er voor jong en oud, maar over hele jonge kinderen zegt ze: “Als die een afwijkende voetstand hebben maar geen pijn, dan is behandeling niet nodig. Ouders maken zich wel eens ongerust over platvoetjes, scheefstand of X-benen, maar dat groeit vrijwel altijd vanzelf recht. Pas vanaf een jaar of 8 à 9 kan podotherapie nuttig zijn.”
Een speciale groep zijn diabetespatiënten. “Door diabetes verslechtert de doorbloeding in de voeten. Hierdoor kunnen vaat- en zenuwproblemen ontstaan en dat vergroot de kans op wondjes, die vaak ook nog slecht genezen.” In overleg met de huisarts voert Inge testjes uit om te kijken hoe het met de gevoeligheid van de voeten gesteld is. Daarnaast houdt ze zich bezig met verzorgingsadviezen en wondbehandeling. “Een inlegzool kan bijvoorbeeld de druk op een bepaald plekje verminderen. Hierdoor vermindert de pijn en geneest het wondje vaak sneller.”

Handwerk
Inge behaalde ruim vijf jaar geleden bij Fontys in Eindhoven het HBO-diploma podotherapie. Waarom koos ze eigenlijk voor dit vak? “Dat is wel een leuk verhaal”, vertelt ze. “Op m’n dertiende kreeg ik zelf inlegzooltjes. Toen ik op de Havo een beroepenstage moest lopen, wist ik niet wat ik moest kiezen. Mijn moeder zei: waarom doe je het niet bij de podotherapeut? Dat heb ik gedaan en het was ontzettend leuk. Veel gevarieerder dan ik vooraf dacht, want je bent inhoudelijk én met je handen bezig.” Inge maakt namelijk veel hulpmiddelen zelf: kunststof inlegzolen en hakverhogingen, siliconen teenstukjes voor de behandeling van teenafwijkingen, maar ook nagelbeugeltjes van ijzerdraad. “Zo’n beugel gaat met haakjes om de nagel heen, om zo een ingegroeide nagel langzaam uit de huid te trekken”, legt ze uit.

Afspraak maken
Inge van Ballegooijen werkt op maandag en dinsdag in Medisch Centrum Artois. Voor podotherapie is sinds september 2011 geen verwijzing van de huisarts meer nodig. Een afspraak maken is mogelijk via (040) - 842 33 57 of 06 - 16 56 10 01.
Op www.podo-specialist.nl vindt u alle informatie over de praktijk.