logo 't Brierke
park
Juni 2009
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

De Balie voor gezondheid en welzijn

Pijnklachten mede beïnvloeden door gedragsmatige benadering

Waarom heeft de één regelmatig pijnklachten en iemand anders bijna
nooit? Heeft dat alleen met je gestel of stress te maken? Nee, zeggen
steeds meer fysiotherapeuten. Lichamelijke klachten worden vaak veroorzaakt
door meerdere factoren. Ook de wijze waarop patiënten hun
werktaken of andere dagelijkse activiteiten uitvoeren, heeft vaak een
belangrijke invloed op het ontstaan of in stand houden van klachten.
Via een gedragsmatige benadering wordt de kans op een blijvende vermindering
van pijnklachten vergroot. De patiënt leert zelf aan de slag te
gaan.

Fysiotherapeut René van den Berge, sinds mei werkzaam in de fysiotherapiepraktijk Achtse Barrier, begeleidt patiënten de laatste jaren veelal met een gedragsmatige benadering. Dit blijkt vooral zinvol als de klachten ‘aspecifiek’ zijn. Aspecifiek betekent dat er na goed onderzoek geen duidelijke diagnose is. Meestal spelen andere factoren dan een rol. Geschat wordt dat 60 tot 70% van de klachten waarvoor mensen bij een fysiotherapeut komen aspecifiek zijn. Deze klachten bestaan vaak al langer, keren nogal eens terug en het natuurlijk herstel is onvoldoende.
René werkt al 22 jaar als fysiotherapeut en is toegetreden tot de praktijk in het Gezondheidscentrum omdat die deel uitmaakt van het Samenwerkingsverband Gezondheidszorg Achtse Barrier. “Ik ben een groot voorstander van een nauwe samenwerking met andere zorgverleners, zoals de huisarts, diëtist en psycholoog. Een goede multidisciplinaire zorg is in het belang van de patiënt. Daarmee kun je de patiëntenzorg flink verbeteren.”

Oorzaken
Aspecifieke klachten kunnen ontstaan doordat taken gedurende een langere periode vanuit eenzelfde houding worden uitgevoerd. Dit vaak in combinatie met een repeterende beweging. Denk aan computeren (langdurig zitten, typen en muizen), een plafond schilderen, ongeoefend of te intensief hardlopen en bijvoorbeeld veel tuinieren in het voorjaar. Daarnaast zijn er andere oorzaken; die hebben vooral te maken met de wijze waarop werkzaamheden overdag worden uitgevoerd.
Bij een gedragsmatige benadering van aspecifieke lichamelijke klachten kijkt de fysiotherapeut, naast de bovengenoemde oorzaken, ook naar werkgebonden, persoonsgebonden en privégebonden oorzakelijke factoren.

Werk
Bij het werk gaat het om de volgende elementen:

  • Werktaken: varieer je je taken voldoende?
  • Werktijden: hoe lang werk je en zijn er voldoende pauzes?
  • Werkplek: is die ergonomisch verantwoord ingericht?
  • Werkwijze: ga je goed met de instellingen van de werkplek om, zodat je ontspannen en comfortabel kunt werken?

Ook de werkdruk speelt een rol, maar dat is subjectief. Onvoldoende variatie in je taken, te weinig tussentijds herstel, een gespannen werkhouding, een structurele hoge werkdruk en een slechte werkplek verhogen de kans op klachten.

Persoon
Van belang is om te weten hoe je als persoon in elkaar zit. “Sommige mensen blijven maar doorgaan zonder dat het lichaam kans krijgt zich te herstellen”, vertelt René. Iemand is bijvoorbeeld in zijn ’vakantie’ druk met een verbouwing. Wanneer iemand na deze vakantie weer gaat werken, is het lichaam mogelijk nog onvoldoende bijgekomen van de ongewone inspanning. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. De normale werkbelasting gaat daarna namelijk gewoon door.
Ook andere persoonsgebonden factoren kunnen een rol spelen, zoals hoe (onnodig) haastig iemand is. Waarom wandel ik bijvoorbeeld altijd zo snel? Voor andere mensen is het van belang om tijdig hun grenzen aan te geven en deze ook te respecteren. Daarentegen zijn er ook patiënten die soms juist te voorzichtig zijn wanneer ze pijnklachten ervaren. Voor hen is het van belang dat ze geleidelijk het vertrouwen in hun lijf hervinden.

Privé.
Hoeveel tijd besteed je thuis achter de computer? Ga je ook wel eens wandelen, fietsen of sporten? Doe je ook leuke dingen voor jezelf? Juist als mensen moe zijn hebben ze daar geen puf meer voor, terwijl je daar juist energie van krijgt. Andersom zijn sommigen privé juist overmatig actief. Een goede balans is van belang. Zorg dat je fit blijft!

Bewustwording
De kern van een gedragsmatige aanpak is dat de patiënten zich bewust worden van hun ’gedrag’ en de gevolgen hiervan. “Mensen weten vaak niet hoeveel ze zelf kunnen doen om klachten te voorkomen of te verhelpen”, vertelt René. “Wij kunnen uitleggen hoe een klacht ontstaat en handvatten aanreiken waardoor de klacht gunstig beïnvloed kan worden. Daarnaast kan eventueel training de draagkracht van het lichaam verhogen. De patiënt gaat uiteindelijk zélf aan het werk.”

Tot slot
De gedragsmatige benadering als onderdeel van het behandelpakket krijgt steeds meer aandacht binnen de fysiotherapie. De reden is eenvoudig, geeft René aan: “Alleen een lichamelijke behandeling of training levert bij een bepaalde categorie mensen onvoldoende duurzame resultaten op.” Alles gaat in goed overleg met de huisarts en andere betrokken disciplines.